Der er ved hver salme, angivet hvor mange vers der er i salmen. Teksten kan kun ses i dens fulde længde i en af salmebøgerne.
Af de 791 salmer, der i 2003 kom med i den nye salmebog, er omkring 100 salmer af nyere dato (dvs. under 100 år gamle). Men både før – og ikke mindst efter – salmebogen udkom, er salmedigtningen i Danmark blomstret voldsomt op.
De nye salmer er meget brugte og værdsatte. Ikke mindst letter de adgangen til sang og musik i kirken for dem, der ikke er velbevandrede i kirkens og salmedigtningens tradition, herunder børn og unge.
Formålet med 100 salmer – et salmebogstillæg er således at skabe let adgang for kirker og menigheder til mange af de nye salmer, der allerede er i brug rundt omkring i landet. Udgivelsen er samtidig en støtte til salmefornyelsen ved at flere nye salmer i endnu højere grad finder vej til gudstjenester, kirkelige handlinger og folkelige forsamlinger.
Redaktionsgruppen har indsamlet viden om, hvilke nye salmer der synges og er velfungerende som fællessange, men ikke findes i salmebogen. Kriterierne for optagelse i bogen har dertil været salmernes sproglige, teologiske og musiske kvalitet samt at salmerne tilsammen udgør en bredde, der afspejler den teologiske og folkelige bredde i Folkekirken.
Redaktionsgruppen består af:
Tine Lindhardt, biskop over Fyns Stift
Kirsten Nielsen, prof. em. ved Teologisk Fakultet, AU. Forfatter til bogen Der flammer en ild om gudsbilleder i nyere, danske salmer
Hans Dammeyer, organist i Skjoldhøj Kirke, komponist og med i redaktionsgruppen for den seneste udgave af Højskolesangbogen
Søren Kinch Hansen, organist i Hjortshøj Kirke og tidl. dirigent for bl.a. Den jyske opera og Radiokoret
Eva Holmegaard Larsen, sognepræst i Nødebo og Gadevang kirker
Ole Bjerglund Thomsen, sognepræst i Haslev. Tidligere formand i KFUM og KFUK
Mads Djernes, organist og underviser i hymnologi, pastoralseminariet Aarhus
Morten Skovsted, sognepræst i Hjortshøj-Egå (projektleder)